Istraga utvrdila da je Niman varao u više od 100 partija


Sumnje oko Nimana, 19-godišnjaka koji je napravio meteorski uspon u prvih 50 na svetu u protekle četiri godine, prošlog meseca izazvao je svetski šampion Magnus Karlsen kada je izjavio da Amerikanac pobeđuje nelegitimnim putem.

Karlsen je rekao da ga je to navelo da se povuče sa turnira po prvi put u karijeri, a potom je Norvežanin ponovo zaprepastio šahovsku javnost povukavši se iz onlajn igre nakon samo jednog poteza protiv istog Nimana.

Međunarodna šahovska federacija je par dana kasnije najavila formiranje komisije koja će ispitati optužbe aktuelnog svetskog prvaka, a Chess.com je Nimanu zabranio korišćenje usluga najpopularnije šahovske platforme.

Niman je odlučno demantovao optužbe, iako je priznao da je prekršio pravila fer pleja najmanje dva puta u prošlosti koristeći pomoć šahovskih mašina: prvo kao 12-godišnjak na onlajn turniru, a zatim kao 16-godišnjak.

Izveštaj Chess.com, koji se oslanjao na alate za otkrivanje varanja, uključujući poređenje poteza igrača sa onima koje preporučuju moćni superkompjuteri, ponudio je ubedljive dokaze zasnovane na podacima koji su dramatično u suprotnosti sa tim izjavama.

U izveštaju se navodi da je dosadašnjim analizama otkriveno da je „desetine“ velemajstora uhvaćeno u prevari na Chess.com, uključujući neke od trenutno najboljih 100 na svetu, od kojih su svi priznali prekršaj.

Aktuelni skandal je izbio u septembru kada je Niman pobedio Karlsena dok je igrao crnim figurama na Sinkfild kupu vrednom 433.000 funti u Sent Luisu, čime je prekinut niz od 53 partije bez poraza aktuelnog svetskog šampiona u klasičnim igrama van table.

Šokantan poraz i Karlsenovo povlačenje izazvali su vrtlog komentara i navoda da je Niman varao, uključujući i optužbe Hikarua Nakamure, američkog velemajstora koji je nekada bio drugi igrač na svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.