NBA podstiče navijače da glasaju – zbog midterm izbora nema utakmica u utorak


Amerikanci u utorak na midterm izborima, koji se tako zovu jer se održavaju na polovini mandata predsednika SAD, biraju svih 435 poslanika u Predstavničkom domu Kongresa, 35 od ukupno 100 senatora, pojedine guvernere i niz lokalnih zvaničnika.

Kako ne bi odvraćala pažnju građana i kako bi ih podstakla da glasaju, NBA liga je odlučila da na dan midterm izbora neće biti utakmica.

Svi timovi će zato na teren u ponedeljak uveče (utorak ujutru), pa će biti odigrano ukupno 15 mečeva, koji će u periodu od 01.00 do 04.30 iza ponoći po srednjoevropskom vremenu počinjati na svakih 15 minuta.

Ovakav potez je prava retkost za ligu koja tokom sezone utakmice ne zakazuje samo na Dan zahvalnosti, Badnje veče i na dan finala NCAA koledž košarkaškog šampionata, obično prvog ponedeljka u aprilu.

Nekoliko slobodnih dana košarkaši i navijači imaju samo uoči i nakon Ol-star utakmice, koja je uvek na programu u februaru.

„Odluka o promeni rasporeda je proizašla iz fokusa NBA porodice na promovisanje nestranačkog građanskog angažmana i namere da se navijači ohrabre da glasaju na midterm izborima“, saopštila je NBA liga.

Iz najjače košarkaške lige na svetu ističu da se nadaju da će timovi iskoristiti noć uoči izbora da ohrabre navijače da izađu i iskoriste svoje pravo glasa.

„Neobično je. Uglavnom ne menjamo raspored zbog spoljnih događaja, ali glasanje i dan izbora su očigledno jedinstveni i neverovatno važni za našu demokratiju“, rekao je za En-Bi-Si Džejms Kadogan, izvršni direktor NBA koalicije za socijalnu pravdu.

Za razliku od NBA, u okviru hokejaške NHL lige na dan izbora zakazano je 11 utakmica, od kojih je osam na teritoriji SAD, dok se američki fudbal svakako veoma retko igra utorkom – od 1948. godine samo sedam utakmica NFL lige odigrano je tog dana u nedelji.

Raspored utakmica:

01.00 Šarlot – Vašington
01.15 Orlando – Hjuston
01.30 Detroit – Oklahoma
01.45 Indijana – Nju Orleans
02.00 Filadelfija – Finiks
02.15 Atlanta – Milvoki
02.30 Majami – Portland
02.45 Čikago – Toronto
03.00 Memfis – Boston
03.15 Minesota – Njujork
03.30 San Antonio – Denver
03.45 Dalas – Bruklin
04.00 Golden Stejt – Sakramento
04.15 Juta – Lejkersi
04.30 Klipersi – Klivlend

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.