„Okreni igru“, podrška ženskom sportu pravi razliku


Postoje sportovi u kojima nije neobično da su žene profesionalno uključene, ali vaterpolo nije jedan od takvih sportova.

„Vaterpolom sam počela da se bavim 2016. godine, tako što je moj brat profesionalni vaterpolista. Ceo život sam provela na bazenu i dobila sam podršku porodice kada sam htela da treniram vaterpolo.Zadržalo me što je to timski sport i što uvek jedna drugu bodrimo“, kaže vaterpolistkinja Jovana Todorovski i dodaje da je nailazila na predrasude, naročito u muzičkoj školi gde joj je rečeno da ne mogu mozika i sport zajedno.

Jovana kaže da je prethodnih godina bilo loše stanje kada su u pitanju uslovi za trening, ali da se situacija poboljšava, ali i vidi pomak u ženskom sportu.

„Imamo sve više devojčica i uz pomoć ove kampanje došlo nam je još devojčica koje su počele da treniraju. Za neke veće uspehe potrebna nam je veća baza“, smatra Jovana.

Cilj Instituta za ženski sport, koji je osnovala Marina Maljković, je da se omasovi baza svih ženskih sportova

„Institut za ženski sport u ponudi ima više od 13 sportova, a licencirani treneri svakodnevno rade u 20 gradova. Institut za cilj ima da uključi što veći broj devojčica osnovno školskog uzrasta, potpuno besplatno, gde će da stiču zdrave navike kroz trening i disciplinovanje u smislu zdravog načina života“, rekla je Jelena Cvetković iz Instituta za sport, koji organizuje novu kampanju „Okreni igru“.

Roditelji imaju bitnu ulogu kada devojčica želi da se bavi nekim sportom, naročito ako on tradicionalno spada u muške, a pored njih veliku odgovornost ima društvo, kao i njihovi vršnjaci.

Gošće Jutarnjeg programa imaju poruku za sve devojčice: Sve imate jednake šanse, postoji put, pratite svoje snove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.