Rasizam u sportu


Italijanka Egonu je posle utakmice za bronzu na proteklom svetskom šampionatu, rekla novinarima kako više nema nameru da igra za nacionalni tim jer svakodnevno odgovara na rasistička pitanja.  

„Ovo je poslednji put da igram za reprezentaciju. Stalno me pitaju kako to da sam ja Italijanka? Umorna sam više od toga“, rekla je Egonu. 

Generalni sekretar Sportskog društva Crvena zvezda Zoran Avramović navodi da se u Srbiji vodi polemika o tome da li ima mesta za strance u reprezentacijama.

„Čini mi se da će se oko fudbala, pa čak i košarke voditi ozbiljna polemika. Vodiće se ozbiljni razgovori, jer imamo sad primer u košarkaškoj reprezentaciji Srbije, čuo sam da se da se govori o tome da li ima mesta za strance. Ne druge boje kože, nego da li ima mesta za strance uopšte. U košarci je primer da nema države u Evropi koja nema strance u timu“, rekao je Zoran Avramović, generalni sekretar SD Crvena zvezda.

Poslednjih godina, italijanska fudbalska Serija A, imala je najviše zabeleženih rasističkih incidenata.

Dopisnica RTS-a iz Italije, Sanja Lučić kaže da je veliki broj sportista u Italiji izložen rasizmu i pogrdim povicima sa tribina stadiona. 

„Vrlo često su i igrači sa prezimenima koji se završavaju na „ić“ meta horova i skandiranja poput Dušana Vlahovića kome su navijači Fjorentine uzvikivali: „Nisi ništa drugo do običnog ciganina.“ Majk Mejnan, Kesi, Bakajoko, Baloteli, Kulibali… Samo su neki od fudbalera italijanske Serije A koji su tokom utakmica bili vređani od navijača protivničkih ekipa“, rekla je Sanja Lučić, dopisnica RTS-a iz Italije. 

U Srbiji više od 15 godina u fudbalskim i košarkaškim klubovima nastupaju igrači afričkog porekla. Podaci govore da se rasistički tonovi nisu čuli sa tribina dvorana i stadiona.

„Mi nismo imali slučajeve da postupamo po pritužbi, jer problemi kod nas se uglavnom ne tiču rasne diskiminacije niti imamo veliki problem s tim u vezi“, ističe Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. 

U srpskom klupskom sportu, strani igrači su doprineli rastu marketinških prihoda. Videli smo i uspešne nastupe dve Amerikanke u ženskoj košarkaškoj repreznaciji. Ipak, muški nacionalni tim je u Srbiji stvar ponosa, tako da ostaje dilema koliko će strancima biti ovorena vrata za mesto u fudbalskoj ili košarkaškoj selekciji.

Ostaje li Srbija na dosadašnjem sportskom kursu, pokazaće naredna velika takmičenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.