Stanković: Fajnal-for novo priznanje za Beograd, u kojem se treći put odlučuje o prvaku Evrope


Vladimir Stanković, sportski novinar i publicista, godinama je živeo u Barseloni odakle je izveštavao.  

„Beograd i Barselona imaju izvesne sličnosti, u pogledu odnosa prema sportu, prema organizaciji velikih takmičenja. Što se tiče ovog fajnal-fora, ovo je još jedno priznanje Beogradu, koji je pre četiri godine bio domaćin, a takmičenje je Evroliga ocenila kao veoma dobro organizovano“, rekao je Stanković.

Nije se prvak Evrope odlučivao u Beogradu samo 2018. godine, već i 1977, a Stanković je podsetio na situaciju iz prošlog veka.

„Makabi i Mobilđirđi Vareze su 1977. godine igrali u finalu ondašnjeg Kupa šampiona, igrala se jedna utakmica, nije bilo fajnal-fora, i to je bio spektakl za Beograd… Fiba, koja je organizovala takmičenje, odlučila je da će Beograd biti domaćin pre nego što se znalo ko će igrati u finalu. Kada se ispostavilo da će igrati Makabi, iskočio je diplomatski problem, jer tadašnja Jugoslavija nije imala diplomatske odnose sa Izraelom. Pronašlo se simpatično rešenje – svim izraelskim građanima dozvoljen je jednokratan ulazak u Jugoslaviju bez vize… Beograd je bio okupiran navijačima Makabija – u ‘Pioniru’ je bilo 6.000 ljudi, od toga sigurno 5.000 navijača sa žutim šalovima“, rekao je Stanković. 

Kakva će atmosfera biti u Beogradu umnogome zavisi od toga ko će se plasirati na završni turnir.

„Atmosfera će zavisiti, pre svega, od epidemijske situacije, ali i od toga koji će se klubovi plasirati i ko će sve doći u Beograd. Ne vuku svi klubovi isti broj navijači. Makabi garantuje veliki broj navijača, grčke ekipe takođe… Španski klubovi nemaju takvu podršku“

A ko bi mogao da se nađe na fajnal-foru?

„Što bi rekao moj prijatelj Boža Maljković – prognozom se bave meteorolozi. Prvo da se završi regularna faza takmičenja, pa plej-of. Španski klubovi – Real i Barselona su trenutno na čelu tabele, pa ne bi bilo iznenađenje da ih vidimo u Beogradu. Za ostala mesta ima više kandidata“, ocenio je Stanković.

Cene ulaznica još nisu saopštene, ali se pojavila informacija da će najjeftinija karta biti 15.000 dinara. 

„Ulaznice su zapravo, uz reklamni prostor, jedini izvor prihoda za organizatora – u ovom slučaju, grad Beograd. Za naše prilike su visoke cene, ali tu se ne računa previše na domaću publiku. Pre svega se očekuje dolazak gostiju iz inostranstva“, ocenio je Stanković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.