Tri scenarija koji vode Srbiju na Mundobasket


Košarkaši Srbije se trude iz meča u meč da postanu još jedna kapitalna žrtva FIBA prozora.

Dosadašnji tok kvalifikacija i bitne pobede

Još od letnjih prozora i prvih duela sa Grcima u Beogradu i Turcima u Istanbulu vlada veliki pritisak na nacionalni tim. Do duše, koliko je FIBA stegla omču oko vrata, toliko smo i mi šutnuli oslonac pod svojim nogama posle dva poraza od Belgije. Sad se borimo za vazduh, koprcajući se od meča do meča za kiseonik. Sve se lakše diše, omča labavija i već protiv Turaka možemo da se oslobodimo vešala.

Srbija je u najjačem sastavu, baš pred Evrobasket, pobedila najjače sastave glavnih konkurenata Grčke i Turske. U Beogradu je viđen pravi sportski spektakl. Vrlo lako smo mogli da završimo u dubinama Bosfora, protraćivši odličan start duela sa Turskom i veliku razliku. Sreća, pa je domaćinima ponestalo gasa u završnici.

Vratili smo se u realnost FIBA prozora i „krpljenja“ ekipe kroz dobročinstvo i ustupke evroligaških timova. Partizan i Crvena zvezda su dali svoje igrače, Trinkijeri je pustio Jaramaza iz Bajerna, član sastava sa Evrobasketa Marko Jagodić-Kuridža je takođe pristigao iz Budućnosti. Protiv Velike Britanije je bilo „povuci-potegni“, ali u ovakvoj situaciji pobedi se u zube ne gleda. 

Najbolji scenario – pobeda nad Turskom

Kao što su nama najbolji igrači van zemlje, tako su i Turcima. U istom smo problemu. Turski igrači su u svojim klubovima uglavnom podrška skupim Amerikancima. Nisu toliko ni kvalitetni, a ni uigrani poput drugih slabijih ekipa, koje u tome imaju prednost. 

Srbija je na skoru 4-3, Turska 3-4. 

Srbija mora da pobedi u Beogradu. Pobeda je jednaka prolazu na Svetsko prvenstvo. Tu nema zbora. Srbija 5-3, Turska 3-5, i dve pobede u međusobnom skoru. Čak i da u narednom prozoru izgubimo oba meča, od Britanije i Grče, a Turska pobedi i izjednači se sa nama, proalzimo dalje zbog međusobnih duela.

Podnošljiv poraz od Turske

U Istanbulu smo pobedili 79:72, tako da u slučaju lošeg dana je podnošljivo izgubiti do sedam poena razlike. Po jedan pobeda na obe strane, ali mi smo uzgubili manje. 

Taj rezultat prenosi dramu na naredni februarski prozor. Gostujemo Grčkoj i dolaze nam Britanci. Turska igra protiv prvoplasirani Letonije i neugodne Belgije. Moramo da gledamo da bar ako se desi da izgubimo od Grka u gsotima (potencijalna mina) i da Turci izgube. Na jednakom smo skoru i manji poraz iz međusobnog skora ide nama na ruku.

Nepodnošljiv poraz od Turske 

Ako izgubimo sa više od sedam poena, naše je da pobedimo obe utakmice i da, grickajući nokte od nervoze, čekamo poraz Turaka. Pobegli bismo im za tu jednu pobedu.

Prvo skoči, pa reci „hop“. Stav koji je jedini moguć i ispravan do kraja kvalifikacija. 

Ergin Ataman i Svetislav Pešić vodiće svoje sastave u Beogradu 14. novembra. Ostajemo da vidimo da li ćemo se spasti gušenja na vešalima ili će omča još jače stegnuti. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.