Прво европско искушење за крагујевачки Раднички, ривал вршњак из Бара


Дошло је време за прво европско искушење Радничког у Европи. Поетски речено, утакмицу против Морнара из Бара навијачи из Крагујевца чекали су дуже од једног века, а историја ће бити записана на стадиону „Дубочица“ у Лесковцу.

Изабраници тренера Феђе Дудића против црногорског вицешампиона играће први од два меча у другом колу квалификација за Лигу конференција.

Раднички је квалификације за трећерангирано европско такмичење изборио прошле сезоне завршивши на петом месту Суперлиге Србије.

„Црвени“ су лоше започели тај циклус – у седам утакмица доживели су шест пораза. Дошло је и до смене тренера Дејана Јоксимовића кога је наследио Феђа Дудић. Тренер из Босне и Херцеговине препородио је тим и остварио највећи успех у историји клуба. Претходне сезоне Раднички је играо и полуфинале Купа Србије.

У односу на историјску сезону, Раднички је задржао 14 играча. Међутим, нову сезону Дудићева екипа отворила је поразом у Лесковцу од Железничара са 3:2.

Неки од истакнутијих играча у тиму Радничког су дефанзивци: Бесим Сербечић, Слободан Симовић, Томислав Дадић и Мехмед Ћосић. Напад чине Килијан Бевис и Дилан Ортис, изузетно брзи и продорни фудбалери.

Вршњак из Бара на истом историјском задатку

Фудбалски клуб Морнар из Бара основан је када и Раднички 1923. године. Поред тога што су оформљени исте године, барски тим, као и крагујевачки ове сезоне игра први пут неко европско такмичење у историји.

Морнар је прошле сезоне направио подвиг, окончавши најквалитетније такмичење Црне Горе на другом месту, иза Дечића, чиме је обезбедио пласман у квалификације за Лигу конференција. С тим што је барски тим почео надметање у првом колу.

Фаворизовани Динамо Тбилиси није био довољно јак за Морнар, те је црногорски клуб изборио пласман у другу рунду квалификација. Резултатом 3:2 у двомечу против Динама, Морнар је заказао сусрет с Радничким.

Поред клупског успеха Морнара, црногорски фудбал бележи блиставе странице историје. Тек други пут од самосталности и први пут после 14 година, Црна Гора има три клуба у другом колу квалификација за неко европско такмичење.

Фудбалери Дечића су испали на старту квалификација за Лигу шампиона и аутоматски су дошли до друге рунде квалификација за Лигу конференција. Будућност и Морнар су пролазак у другу рунду поменутог такмичења оверили победама – Подгоричани су победили Малишево са 3:1 укупним резултатом.

Овим малим подвизима, Црна Гора може да очекује напредак на Уефиној листи. Тренутно се налази на 51. месту од укупно 55 чланица Уефе.

Пеле из Београда у „тристаћу“ до срца Шумадије

Раднички из Крагујевца до сада није играо европске, али је учествовао у међународним утакмицама. Једна од тих је посебно важна, и то против тима у коме је играо један од најбољих фудбалера икада. Пеле је са Сантосом гостовао у Крагујевцу 15. септембра 1969. године.

Раднички је у оквиру трећег кола Прве лиге Југославије, 7. септембра 1969. године, гостовао у Београду код екипе Партизана. Црно-бели су имали две победе и били су апсолутни фаворити, међутим Раднички је изненадио ривала, добио је меч са убедљивих 4:1.

После тога, легенда каже да је Пеле изразио жељу да се његов Сантос надмеће са момцима из Крагујевца. У то време боје бразилског и светског великана, поред Пелеа, бранила су још седморица репрезентативаца Бразила – голман Жилмар, Клодоалдо, Жоел Камарго, Карлос Алберто, Ђалма Дијаз, Еду и Ријалдо.

Екипа Сантоса је имала уговорене четири утакмице на југословенској турнеји – Динамо Загреб, Црвена звезда и Партизан у Београду и Жељезничар у Сарајеву. Сантос је први меч одиграо против Звезде који је завршен резултатом 3:3. И све остале утакмице окончане су ремијима, против Динама и Жељезничара резултат је био 1:1, а прави спектакл одигран је на стадиону у Крагујевцу.

Раднички је у већем делу утакмице имао резултатски заостатак, а Еду је постигао хет-трик, међутим Пауновски је успео да изједначи на 3:3, и потом да постигне водећи гол за крагујевачки тим. Последњу реч имао је маестрални Пеле који је у 89. минуту изједначио резултат на коначних 4:4.

Гостовање Сантоса челници фабрике аутомобила „Застава“ искористили су и у рекламне сврхе. Наиме, неколико тада нових модела аутомобила „1300 лукс“ довезли су Пелеа и дружину из Београда до Крагујевца. Од хотела „Југославија“ до хотела „Шумарице“. Овај гест су играчи и челници Сантоса с одушевљењем прихватили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *