Џудо, фактор „Милица Жабић“ и луде победе за за неке нове клинце на татамију


Српска џудисткиња Милица Жабић (30) шест година се припремала за борбе на Олимпијским играма у Паризу, како је навела у једном интервјуу. Из тих 2.100 и кусур дана тренинга, спаринга и окршаја настало је пет импресивних победа из седам дуела у појединачној и екипној конкуренцији на олимпијском турниру у француској престоници.

Олимпијски тим Србије у џудоу је завршио као седми у укупном пласману у екипном такмичењу, а Жабићева је у осмини финала, међу осам најбољих и у реперсажу поразила све своје ривалке из Холандије, Јапана и Бразила. 

Србија је најпре у уводној борби, у осмини финала, била боља од Холандије укупним резултатом 4:2. Поене Србији су донели Страхиња Бунчић, Немања Мајдов, Александар Кукољ, али је најубедљивија била победа Милице Жабић, ипоном, после свега 20 секунди борбе против ривалке Марит Кампс. То је уједно била и историјска прва победа за Србију у екипном такмичењу у џудоу.

Потом су у четвртфиналу, српски џудисти и џудисткиње поражени од Јапана, прве селекције света, резултатом 4:1, а једини поен за Србију освојила је Жабићева са два ефикасна ваза-арија која су претворена у ипон у окршају са Риком Такајамом.

Тим Србије поражен је и у реперсажу екипног такмичења од селекције Бразила са укупним резултатом 4:1, а једини бод поново је донела Милица Жабић ипоном против олимпијске шампионке Беатрис Суозе.

 

Брзо, брже…

Представница Србије у категоријима изнад 70 и 78 килограма изгубила је свега две неизвесне борбе у  појединачном надметању, које су одржане 2. августа, међу осам најбољих и у реперсажу.

У четвртфиналу је поражена ипоном од Израелке Раз Хершко, која је касније стигла до финала, где је поражена од Беатриз Суозе из Бразила. Реперсаж је касније припао Францускињи Роман Дико, а Жабићева је у сузама напустила татами.

Српска представница је претходно у првом колу олимпијског турнира била боља од Италијанке Азије Тавано, затим је победила и Кубанку Идалис Ортиз, двоструку олимпијску вицешампионку – брзим ипоном и услед три шидо казне (жути картон) противнице.

Српска представница је све своје победе у екипној конкуренцији остварила, испоставиће се, укупним ипоном, и на скоро идентичан начин. Ефикасан почетак, агресиван приступ, јак темпо и брзи покушаји обарања (углавном и успшени), некада и знатно тежих противница.

Сличан приступ био је и у појединачној конкуренцији.

Стрпљив почетак каријере и златна будућност

Милица Жабић је рођена 12. априла 1994. године. Јуниорка првакиња Европе је постала 2013. године на такмичењу у Сарајеву.

Била је пета у укупном пласману на Европском првенству до 23 године 2015. године. 

Освојила је осам медаља на Светском туру у џудоу, укључујући и гренд следм у Бакуу 2022. године. 

Била је финалисткиња гранд прикс такмичења у Загребу 2022. и 2023. године и бронзана у аустријском Линцу 2024. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *