ĐOKOVIĆ POKAZAO KOLIKI JE PRAVOSLAVAC: Nole se poklonio moštima Svetog Kralja!


Novak Đoković je tokom nedavne posete Bugarskoj imao priliku da se susretne sa svojim kolegom i prijateljem Grigorom Dimitrovom u glavnom gradu ove države, Sofiji. Njihov egzibicioni meč, koji je bio popraćen atraktivnim potezima i mnogo zabave, privukao je pažnju svih prisutnih u dvorani.

Međutim, poseta Novaka Đokovića Sofiji imala je i dublje duhovno značenje. Kao vernik pravoslavne vere, Novak je posetio hram Svete Nedelje u centru grada kako bi se poklonio moštima Svetog Kralja Milutina, čuvenog srpskog vladara iz loze Nemanjića. Mošti ovog svetitelja nalaze se u ovom hramu još od 15. veka, kada su prenete iz Srbije, i predstavljaju važan duhovni simbol za pravoslavne vernike u Bugarskoj.

Zanimljivo je da su mošti Svetog Kralja Milutina preživele teroristički napad na hram Svete Nedelje 1925. godine, kada je komunistička partija Bugarske organizovala napad na sahranu generala Konstantina Georgijeva. Iako je eksplozija raznela krov hrama i prouzrokovala smrt više od 200 ljudi, mošti su ostale netaknute, što je ostavilo dubok utisak na bugarski narod.

Kralj Milutin Nemanjić, koji je vladao 39 godina, bio je poznat po podizanju zadužbina širom tadašnjeg Srpskog kraljevstva. Pored manastira Banjska, poznatije zadužbine kralja Milutina su Crkva Svetih Joakima i Ane, poznatija kao Kraljeva crkva, koja se nalazi u Studeničkom kompleksu, kao i manastiri Gračanica, Staro Nagoričano, Hilandar i crkva Svete Bogorodice Ljeviške.

Novak Đoković je svojom posetom hramu Svete Nedelje i poklonjenjem moštima Svetog Kralja Milutina pokazao svoje duboko poštovanje prema pravoslavnoj tradiciji i istorijskim i duhovnim vezama između Srbije i Bugarske.

BONUS VIDEO



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *