Biciklistička trka Brograd – Banjaluka obeležila 6.000 dana postojanja


Trka na kojoj će ove godine učestvovati biciklista iz 30 zemalja sa četiri kontinenta startovaće 20. aprila.

„Trka će se ove godine održati po 17. put. Ona je od Vlada Srbije i Srpske proglašena za događaj od najveće važnosti za specijalne veze u oblasti sporta i kao takva egzistira i privlači najveće svetske ekipe. Počela je kao jedna mala trka, a danas je jedan od najvećih brendova u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj svakako najveći biciklistički događaj, a u Srbiji jedan od najvećih“, izjavio je Kuvalja.

Direktor trke je istakao da su ponosni zbog činjenice što trka, uz pomoć Vlade Srbija i resornog ministarstva sporta, kao i drugih institucija, te podrškom Vlade i predsednika Republike Srpske ruši sve granice.

„Trka Beograd – Banjaluka je jedini sportski događaj koji se istovremeno održava u obe zemlje, a na prvoj etapi od Beograda do Bijeljine takmičari prolaze granicu bez zaustavljanja. Ovogodišnja trka startuje 20. aprila, uz učešće biciklista iz 30 zemalja, 25 ekipa i tačno 175 takmičara“, ističe Kuvalja.

On se posebno zahvalio predsednicima Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku, ministru sporta Srbije Zoranu Gajiću, pomoćniku ministra sporta Srpske Mariju Đuranu i gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću.

„Grad Beograd je ove godine čvršće nego ranije stao uz trku, povećao svoja finansijska sredstva, a trka će startovati ispred Skupštine grada. Takođe, zahvalnost i Bijeljini, koja će opet biti domaćin cilja prve i starta druge etape, zatim opštini Vlasenica, gde je cilj najzahtevnije druge etape, nakon toga Doboju i Prijedoru i naravno Banjaluci, gde je poslednja etapa.

Kuvalja je naglasio da trka Beograd – Banjaluka nije samo sportski, nego ekonomsko, politički i turistički događaj, koji spaja srpski narod sa obe strane Drine, promoviše prijateljstvo i zajedništvo.

„Dolaze ekipe sa četiri kontinenta, uspeli smo, uz veliki trud, da od etapne trke, stignemo do prve kategorije, što je samo stepenik niže od najvećih trka poput Tur de Fransa i Điro Di Italija. Ovo je prilika da vidimo najbolje bicikliste na našim drumovima. Važno je da Srbija i Srpska imaju saradnju, ne samo preko trke, nego i preko drugijh sportova, to pokazuju i naši sportisti koji u velikoj meri igraju za reprezentaciju Srbije. Mi u Republici Srpskoj od srca navijamo za Srbiju, zajedno se radujemo pobedama i plačemo kada se izgubi“, poručio je Kuvalja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *