Чеферин: Нећу се поново кандидовати за место председника Уефе


Британски медији наводе да је Чеферин ову одлуку саопштио у Паризу где се одржава Конгрес Европске фудбалске уније.

Такође, наводи се да је Конгрес Уефе донео одлуку о промени Статута, који омогућава Чеферину да се и после истека садашњег мандата 2027. кандидује за место првог човека УЕФА-е.

Међутим, Чеферин је одлучио у Паризу да се по завршетку мандата 2027. године не кандидује поново за место председника Уефе.

„Нећу се кандидовати на изборима 2027. године, али Статут је морао да буде промењен јер је претходни био нејасан. Легално, могао бих да водим ову организацију до 2031, али се повлачим јер сам уморан од од ковида, од два рата, од Суперлиге и лажно самопоркламованих моралних ауторитета који су морални само када се то тиче њихових личних интереса“, изјавио је Чеферин.

Словенац је изненадио јавност након што је на Конгресу у Паризу „прошао“ његов предлог за промену статута, а онда истакао да се неће кандидовати за четврти мандат.

На тај начин остварио је, како преносе највећи европски медији, моралну победу у односу на Звонимира Биобана, његовог донедавног сарадника, који је напустио УЕФА, управо због „могућег четвртог мандата“.

„УЕФА је подељена, прочитао сам, нема поправке. Можда сам наиван, али надам се да су они који су то писали бер мало посрамљени након овог гласања. Статут је морао да буде промењен, а много се о томе писало, а да ми нико није поставио нити једно питање. Ја сам адвокат, а ти текстови су били о мени. Чудно је да ме нико ништа није питао. Да ли је у реду, остављам вама. Волео бих да захвалим Гардијану, Телеграфу и Републици који су ми барем дозволили да говорим“, истакао је Чеферин.

Шеф фудбала Уефе Звонимир Бобан поднео је пре две недеље оставку због како је тада објаснио намере Чеферина да промени Статут и да се поново кандидује за првог човека „европске куће фудбала“.

„Са тугом и тешка срца, немам избора осим да напустим Уефу. Не покушавам да будем нека врста хероја, посебно јер нисам једини који овако размишља“, навео је Бобан тада у саопштењу.

Чеферин је председник Уефе од 2016. године. Он је на месту председника Уефе заменио Мишела Платинија, који је био суспендован због финансијских малверзација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *