Детаљ на новом дресу Енглеске који је разбеснео јавност и премијера Сунака


Чувени произвођач спортске опреме Најки представио је недавно дизајн нових дресова у којима ће репрезентација Енглеске играти на Европском првенству у Немачкој, а ситан детаљ на белој гарнитури изазвао је свеопште незадовољство и распламсао расправу у коју су се укључиле јавне личности, бивши фудбалери, политичари…

Свима им смета мали крст Светог Ђорђа на крагни дреса којем су уз традиционалну црвену, у којој се налази на државној застави, додате још три боје – светлоплава, тегет и љубичаста.

Традиционалисти, којих у Енглеској нема мало, дирање у препознатљиви крст виде као светогрђе и непоштовање државних симбола.

Сличан став заступа чак и британски премијер Риши Сунак који се и сам придружио критикама, рекавши да се са државном заставом не треба играти.

Сунак је током обраћања новинарима истакао да му се више свиђа традиционална црвена боја јер је застава „извор поноса и идентитета“.

„Када је реч о нашим заставама, не треба да се петљамо са њима јер су оне извор поноса, идентитета. Савршене су такве какве јесу“, рекао је Сунак.

„Омаж шампионима света“

Под притиском јавности, морао је да се огласи и Фудбалски савез Енглеске (ФА) који је стао у одбрану новог дизајна.

Челници енглеског фудбала тврде да није први пут да се за крст користе различите боје. Истичу да разумеју шта навијачима значи застава, али објашњавају да је нова опрема замишљена као омаж тиму који је освојио Светско првенство 1966. године.

Правдају се и из компаније Најки. Кажу да је на дресу „разиграна“ и „освежена“ варијанта крста Светог Ђорђа која се појављује на крагни да „уједини и инспирише“.

„Гарнитура за Европско првенство освежава историју модерним приступом класици и инспирисана је опремом за тренинг коју су носили победници Светског првенства 1966“, објаснио је портпарол чувене америчке компаније.

Гостујућа гарнитура дресова енглеских фудбалера за Евро 2024. цела је направљена у љубичастој боји, једној од спорних са крста Светог Ђорђа.

Енглези ће у Немачкој играти у групи Ц, где ће јој противници бити Србија, Словенија и Данска. Шампионат Европе почиње 14. јуна, а финале је на програму месец дана касније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *