Ђоковић: Циљ је да завршим годину на првом месту АТП листе


Ђоковић надметање на Завршном мастерс турниру у сезону започиње, 12. новембра против Холгера Рунеа у оквиру Зелене групе. Поред поменутог Данца, српски тенисер ће играти и против Јаника Синера, односно Стефаноса Циципаса.

„Циљ је да завршим сезону као први на свету, надам да ћу успети. Потребна ми је једна победа, па се надам да ће се то десити. Наравно, волео бих и да освојим турнир“, рекао је најбољи тенисер света.

Уколико Ђоковић победи један меч или ако Карлос Алкараз изгуби један дуел, српски тенисер ће без обзира на касније исходе у мечевима, годину завршити на првом месту на АТП листи. Победа у групној фази доноси 200 поена, а у полуфиналу 400, финална 500, а непоражени победник Завршног мастерса има прилику да освоји 1500 поена.

Ђоковић тренутно има 11.445, а Алкараз 8.455 бодова, разлика између најбољег тенисера и другопласираног је 2.990 поена.

Ђоковић је до сада седам пута сезону завршавао на првом месту, а против Рунеа ће имати прилику да испише нову страницу историје тениса, будући да би могао осми пут званично да постане најбољи на крају године.

Ђоковић: Рекорди су велика инспирација

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић је шест пута освајао Завршни мастерс, 2008. године у Шангају, од 2012. до 2015. у Лондону и 2022. године у Торину.

„Волим да се такмичим, волим спорт. То ми је заиста највећа мотивација. Постигао сам много рекорда, оборио сам много рекорда и то је сјајно. Чак и да напустим тенис, када размишљам о свему што сам урадио, могу бити изузетно задовољан. Тако да немам притисак да наставим да се такмичим, али и даље имам жељу. Играм на веома високом нивоу, тако да су рекорди очигледно ту и као велика инспирација, без сумње. И даље желим да креирам сопствену историју и историју тениса и како бих видео колико далеко могу да идем“, нагласио је Ђоковић.

Српски тенисер је након освајања мастерса у Паризу започео 398. недељу као први на АТП листи, а уколико оствари макар један тријумф на Завршном мастерсу сезоне изгледно је да ће достићи бројку од 400 недеља као најбољи на свету.

Поред Зелене групе у којој је српски тенисер, у Црвеној ће играти Карлос Алкараз, Данил Медведев, Андреј Рубљов и Александер Зверев.

Завршни мастерс игра се у Торину од 12. до 19. новембра. Полуфиналне парове чиниће по два најбољепласирана тенисера из обе групе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *