Доктор Радовановић: Симанић има све шансе да настави да се бави спортом, потребно да прође време


Симанић се повредио у утакмици против Јужног Судана на Мундобаскету, а после компликација пар дана касније одстрањен му је бубрег.

 

Српски кошаркаш се заједно са саиграчима вратио у Београд.

„Добро је поднео пут. У Манилу су дошли анестезиолог и анестетичар из моје болнице ‘Драгиша Мишовић’, и заједно са њим смо били у том делу авиона“, рекао је хирург.

Како је објаснио, предузете су све неопходне мере да током пута буду праћени сви важни параметри који су битни за праћење током лета на тим великим висинама и променама парцијалног притиска и кисеоника у таквим ситуацијама и додао да опоравак иде лепо, што је још важније.

Радовановић каже да се Симанић тренутно налази у болници из превентивних разлога како би се узели сви параметри који су неопходни за процену активности и функцију бубрега, али је истакао да, чим је Симанић могао да поднесе овако велики пут, сигурно је да је он значајно опорављен.

„Постоји доста примера где су се спортисти успешно бавили спортом имајући само један бубрег, било да су рођени са једним бубрегом или да су имали транспантацију бубрега као што је случај кошаркаша Алонзо Морнинга“, истакао је Радовановић.

Сматра да Симанић има све шансе да настави да се бави спортом, али да је неопходно да прође време, да његове ране од операција зарасту како би он могао да има појачану физичку активност, и такође да десни бубрег преузме своју функцију у пуном капацитету, да замени други бубрег и да му омогући бављење спортом.

„Повреде у таквом спорту су саставни део и ми ни не објављујемо све повреде из простог разлога што објављујемо оне повреде које спречавају играче да играју и да се такмиче. Наравно, има увек доста повреда, доста пролазних неких општих здравствених поремећаја које ми санирамо. Када би ми објавили шта све имају играчи и чиме се ми све бавимо током једног турнира, то би заиста било доста, али то је саставни део врхунског спорта који је све, само није здрав“, објаснио је Радовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *