Др Радовановић детаљно о борби Борише Симанића: Бубрег изумро због посттрауматских промена, моћи ће да настави са спортом


Најемотивнији моменат дочека сребрних кошаркаша и Новака Ђоковића на балкону Градске купштине био је излазак Борише Симанића, који је због одазива националном дресу остао без једног бубрега. Најдужи аплауз и овације припале су њему.

<!—->Доктор Драган Радовановић навео је да је тај чин изузетно важан за његов психички опоравак.

„Велики број добрих и позитивних емоција је свакако утицао. Препознавање да је он део једног великог спортског успеха и тренутка који је обрадповао целу нацију. Стицајем околности њему је донео велике здравствене проблеме, али је он на крају део велике радости. Самим тим што то дели, то је је веома важно за његов психички опоравак. Због тога смо му и дозволили да иде са нама, направили специјалне услове да седи, не стоји много. Човек мора да буде окружен топлим емоцијама да би се опоравио“, каже Радовановић.

Приликом лета авионом, Бориши је био спремљен кревет у задњем делу, међутим, он је одлучио да пређе у предњи део међу саиграче.

„Имао је жељу да буде у предњем делу авиона са својим саиграчима и друговима. Директно из болнице је отишао у авион, то му је био први излазак у јавност и спољни свет. Прво виђење са њима. То му је много значило“, навео је доктор Радовановић.

Након увиђања по Боришином изласку са терена на мечу са Јужним Суданом, Радовановић је увидео по одређеним симптомима да се ради о озбиљнијој и несвакидашњој повреди.

„Повезано је са озбиљним крварењем, озбиљним губитком крви. Та повреда бубрега спада у најтеже и најређе. Између један и пет посто је учесталост повреда бубрега, градирају се на пет степени, његова је била између четвртог и петог. Екстремно ретка. Нигде нисам пронашао податак неког спортисте са том повредом. Хирурзи на Филипинима су покушали да спасу бубрег и зауставили су крварење. Посттрауматске промене су довеле до тога да један део иргана изумре неколико дана касније. Цео је извађен. Друга операција је била због покушаја да се младом човеку спаси бубрег“, објашњава Радовановић.

Проблем је био и успореност филипинског здравственог система.

„Инсистирао сам на брзини реакције, дијагностике и хируршког збрињавања. Њихов начин ирганизације је специфичан. Споро је, потребно је време за дијагностику и да се појаве сви лекари. Имали смо борбу са временом, да што мање крви изгуби. Та борба је успешно завршена“, прича Радовановић.

Закључак је позитиван, Бориша ће се бавити спортом.

„Има много примера у спорту људи рођених са једним бубрегом и да су постали врхунски асови. Сигуран сам да ће Бориша Симанић наставити са спортом. Он је сад здрав, а повређен. Није болестан“, каже Радовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *