Дубаи, Цедевита Олимпија и Будућност – екипе спремне да пркосе Партизану и Звезди


Звезда и Партизан имају убедљиво највеће буџете, а са њима долазе и квалитетни играчи са којима су амбиције увек високе.

Кошаркашка култура у Србији на вишем је нивоу у односу на остале државе из региона, а самим тим су и захтеви навијача већи, простор за грешке мали, победе се увек награђују, а порази не толеришу. 

У оваквом амбијенту, Будућност и Цедевита Олимпија у последњих неколико година били су једини ривали који су константно стајали у врху такмичења и били најозбиљније препреке на путу ка титули.

После тачно денценију, АБА лига ће имати госта из „иностранства“. Арапски Дубаи могао би бити један од тимова који ће одморан и из сенке напасти врх табеле, његов највећи проблем је што ће против црвено-белих одиграти прву званичну утакмицу.

Дубаи, нови „странац“ у регионалној лиги

По првим индицијама да ће Дубаи заиграти у АБА лиги челници екипе изјавили су да им је целокупни буџет за предстојећу сезону око 4,5 милиона евра. Како су се амбиције клуба мењале, тако је растао новац који је на располагању руководству.

Клуб из Емирата се почетком лета, од самог настајања определио за Улебова такмичења, после најава да ће ове сезоне већ играти Европкуп а наредне Евролигу појавиле су се информације да је такмичење за приступање овог клуба тражило милион и по евра.

Дубаи је вероватно услед још неискристалисаног буџета одустао од тога, играће само регионалну лигу, а прилику ће тражити наредне године. Ова екипа је пета ван југословенских простора која ће наступати у такмичењу. 

Своје место у Јадранском првенству имали су још и Макави из Тел Авива, Нимбурк, Солнок и Левски из Софије.

Авуду Абас, Данило Анђушић, Давис Бертанс, Немања Дангубић, Ахмет Дуверијолу, Нејт Мејсон, Клемен Препелич, Леон Радошевић, Тирди Равена, Алекса Ускоковић, Џекори Вилијамс, Бора Јашар и најновије појачање Ајзеја Тејлор. 

Према тренутном саставу екипе у којој највећи број играча покрива бековске позиције, а имају способност да шутну и за три поена, од Дубаија се може очекивати популарна „run n gun“ кошарка на поен и посед више.

Дом ових кошаркаша је „Кока-Кола арена“ која може да прими 17 хиљада гледалаца.

Будућност освежила тим

Подгоричка екипа је увек била при врху табеле у регионалној лиги, а сада ће упркос већој конкиуренцији и гушћем распореду покушати да настави традицију.

Претходну сезону завршили су на трећој позицији са скором 19-7, a  борба за трофеј окончана је у полуфиналу када је од њих после велике борбе Партизан био бољи са 2:1.

Управа је успела да задржи језгро екипе које су чинили Кенан Камењаш, Мекинли Рајт и Јоги Ферел. Битно је нагласити да је Андреј Жакељ остао на функцији главног тренера. У предсезони су одиграли пет мечева и уписали четири победе.

Тим су напустили: Марко Јагодић-Куриџа, Владимир Михаиловић, Аллерик Фримен, Јоан Макунду, Марвин Џонс, Брендон Пол, Петар Поповић и Андрија Грбовић.

Црногорског представника појачали су: Ђорђије Јовановић, Матео Дрежњак, Удока Азубуике, Џуван Морган, Рашид Сулејман

Боје подгоричких плавих браниће: Удока Азубуике, Матео Дражњак, Ђорђије Јовановић, Петар Минић, Џуван Морган, Рашид Сулејман, Алекса Илић, Флечер Меги, Андрија Славковић, Јоги Ферел, Никола Танасковић, Мекинли Рајт и Кенан Камењаш.

Треба очекивати да ће Жакељ поново инсистирати на чврстој одбрани и пик енд рол игри у којој је тим био заиста добар претходне сезоне.

Цедевиту Олимпију је напустио велики број играча

Искусни црногорски стручњак Звездан Митровић појачао је Цедевиту Олимпију, а то се одмах одразило освајањем првог трофеја у сезони. У финалу Суперкупа Словеније убедљиво су победили Крку са 103:73.

Ако се гледају имена која су отишла и дошла, екипа на папиру има лошији састав у односу на претходну годину, ипак управа клуба се одлучила да направи помак у организацији.

Искусни Звездан Митровић најзвучније је појачање екипе, Црногорац је са Монаком освојио титулу Европкупа 2021. године.

Шпанац Чечу Морено постављен је на функцију спортског директора после 19 година проведених у Валенсији. Његов први посао је довођење Девина Робинсона који је у шпанској лиги у Манреси бележио 13 поена по мечу.

Клуб из Словеније у односу на претходну сезону напустили су Александар Шашков, Јака Клобучар, Зоран Драгић, Ален Омић, Никола Радичевић, Џастин Кобс, Лука Шчука, Шон Џонс, Алеј Крумп, Филип Хорват и Вукашин Тодоровић.

Појачали су тим: Алексеј Николић, Бринтон Лемар, Мартинас Гебен, Жига Данеу, Деванте Џонс, Бине Препелич, Девин Робинсон, Ловро Гњидић и Дерек Огбејде.

У „Стожицама“ публика ће навијати за: Ди Џеја Стјуарта, Девина Робинсона, Девантеа Џонса, Рока Радовића, Алексеја Николића, Грегора Гласа, Бринтона Лемара, Јаку Блажича, Ловра Гњидића, Мартинаса Гебена, Бинета Препелича, Дерека Огбејдеа и младог Жигу Данеуа.

У предстојећој сезони очекује се постављање одређеног система по којем ће функционисати екипа, а за очекивати је још појачања која би клуб учинила још конкурентнијим.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *