Iz ličnog iskustva: Kako se postaje šampion


Izboriti se sa pritiskom, brinuti o sopstvenom telu, mentalnom i emotivnom zdravlju, zadržati pozitivan duh u teškim trenucima, ali i odabrati prave uzore, to su samo neki od kvaliteta koje uspešan sportista treba da poseduje. 

Prenoseći svoja iskustva, Nadica Božanić, svetska šampionka u taekvondu, kaže da je na samom početku ključna podrška okoline.

„Ja sam imala tu sreću da sam bila prepoznata od svoje opštine i škole, direktorâ, profesorâ, još od mlađih dana. Imala sam veliku podršku od svog okruženja i to me je pratilo kroz osnovnu školu i srednju školu koju sam završila u Zemunu, ističe Nadica Božanić. 

Današnji sport je, između ostalog, i veliki biznis, pa se deca od najranijeg uzrasta susreću sa takmičarski nastrojenim okruženjem i pritiscima roditelja.

„Bez roditelja ne može da se napravi uspeh. Moraju da prihvate da su deo tima, ali da nisu lokomitiva, lokomitiva su trener i klub koji vodi. Roditelj je sjajan roditelj kada bude samo roditelj dok se dete bavi sprotom. Može mnogo da pomogne time što ga podržava i kad izgubi i kad pobedi. Uvek je lepo radovati se kad osvojimo velike medalje, treba biti rame za plakanje kad nema toga“, navodi Dragan Jović.

Kod današnje dece primetan je nedostatak usredsređenosti i koncentracije, što je česta posledica prekomernog korišćenja mobilnih telefona i računara, pa je na trenerima i dodatni zadatak.

„Po meni je najvažnija ljubav prema sportu. Ako on to jako voli, ne mora ni da bude toliko talentovan da bi uspeo ako jako želi. Znači, mi stalno kažemo – evo ga ovaj, ima dve leve noge. Okej, ali on toliko više želi od ovoga što nema dve leve noge da bi ja uvek uzeo tog što toliko želi i mislim da pravim treningom sve to može da se nadoknadi i da se napravi ozbiljan sportista“, kaže Karakašević.

Decenije truda, rada, znoja i mnogo ljubavi opisuju sve uspešne sportiste. Šampione treba podstaći da pričaju o svom putu kako bi postali uzori mlađima, poruka je naših sagovornika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *