Комади гвожђа са Ајфеловог торња биће на олимпијским медаљама у Паризу


Организатори Игара у Паризу представили су у главном граду Француске дизајн медаља. Истичу да ће сви освајачи медаља понети из Париза део Француске и њене историје.

У сваку златну, сребрну и бронзану медаљу, коју ће добити најбољи спортисти на Олимпијским и Параолимпијским играма у Паризу, биће уметнут шестоугаони полирани комади гвожђа узети са Ајфеловог торња.

У свакој од медаља се налази 18 грама оригиналног гвожђа које је исечено са носача или других делова замењених током реновирања Ајфеловог торња и похрањено на чување.

Агенција АП наводи да ће бити направљено 5.084 медаља, око 2.600 за Олимпијске игре и 2.400 за Параолимпијске игре. Неке медаље ће бити сачуване у случају да буде прерасподеле после Игара, а неке ће бити послате у музеје.

Са гвожђа је скинута боја, делови су углачани, лакирани и уметнути у медаље, на којима је ознака „Париз 2024“. На медаљама се налази и лого ОИ у Паризу, који изгледа као пламен или као лице жене. Такође, утиснуто је и пет олимпијских прстенова.

Агенција АП истиче да су око гвожђа дискови од злата, сребра и бронзе, наборани да рефлектују светлост и да чине да медаље сијају.

Златне медаље су тешке 529 грама, направљене су од сребра и обложене са шест грама злата. Сребрне медаље су тешке 525 грама, а бронзане 455 грама и представљају легуру бакра, калаја и цинка. Све медаље су пречника 85 милиметара и дебљине 9,2 милиметара.

Олимпијске игре ће бити одржане од 26. јула до 11. августа, а Параолимпијске игре су на програму од 28. августа до осмог септембра у Паризу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *