Olimpijski komitet Srbije slavi 113. godišnjicu osnivanja


Olimpijski komitet Srbije obeležava 113. godišnjicu od osnivanja.

„Inicijatori osnivači bili su mladi oficiri školovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić, koji je izabran za direktora Kluba, a za sekretare potporučnik Miloš Ilić i student Aleksandar Ilić. Za blagajnike su izabrani drogerista Milosav Jovanović i kapetan Milorad Petrović, a za počasnog predsednika general u penziji Nikodije Stevanović“ podsetio je OKS.

„Finansijsku pomoć Srpskom olimpijskom klubu pružali su, između ostalih, ‘Novo vreme’ i Tramvajsko društvo, Ministarstvo narodne privrede, uprava Topčiderske ekonomije i kaznenog zavoda, Ministarstvo vojno, Komanda mesta, Beogradska opština, Komanda žandarmerije, Narodna odbrana, Dvor“, navodi se na zvaničnom sajtu OKS.

Prvi put sportisti iz Srbije pojavili su se na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine.

Prvi olimpijci bili su Dušan Milošević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomašević, koji je zauzeo 37. mesto.

U arhivi Međunarodnog olimpijskog komiteta kao najstariji dokument koji se vodi u arhivi OKS nalazi se pismo koje je Svetomir Đukić, direktor Srpskog Olimpijskog kluba, uputio Pjeru De Kubertenu, osnivaču modernog olimpijskog pokreta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *