Почиње НБА лига – 10 главних прича у сезони 2024/25


Утакмицом једина два тима који никада нису мењали град, нити име од свог оснивања, браниоца титуле Бостон селтикса и гостију Њујорк никса у ноћи између среде и четвртка од 1.30 часова по средњеевропском времену креће 79. сезона НБА лиге.

Летња пауза у сенци Олимпијских игара није била толико бомбастична, мада није недостајало интересантних потеза и потписа. Неки нови тимови су се изненађујуће одличним резултатима прошле сезоне наметнули на списку фаворита. Али, прстен је само за једног. Свака од 30 франшиза улази у сезони са одређеним амбицијама, плановима, стерпњама и ентузијазмом. Издвојили смо 10 најинтересантнијих и најнепредвидивијих ситуација и прича за праћење у новој сезони.

Појачан источни фронт

Најутицајнији и најзвучнији потези током лета имали су обалу Атлантика за финалну дестинацију. Формирана је нова „велика тројка“ у Филаделфији, Џоел Ембид и Тајрис Макси су уместо Џејмса Хардена добили новог ветерана – Пола Џорџа. Дерил Мори се отарасио Хардена претходног лета и то место је ваљало попунити. Доскорашњи „Брадин“ саиграч и „српски зет“ је играч чије се нападачке вештине и дефанзивни квалитет одржавају упркос годинама.

Њујорк је опет у моди. Никси су у врло вештом, а опет неочекиваним потезом појачали састав Карлом-Ентонијем Таунсом из Минесоте. На другу страну су послали врло важне Џулијуса Рендла и Донтеа Дивићенца, па ваља увидети да ли је већа „дара или мера“. Таунс доноси инстант нападачки допринос, пре свега у шуту са дистанце, ширењу терена за Џејлена Брансона. Знају се Таунс и тренер Тибодо из Томових дана међу „вуковима“, што може да буде и разлог за бригу с обзиром да се тај Тибсов мандат није славно завршио. Велико је питање како ће се дефанзивно лабилни Таунс прилагодити систему и издржати интензитет одбране Никса, бар док се поуздани дефанзивни специјалиста Мичел Робинсон не опорави од повреде.

Са ова два потеза, врх Истока на челу са првацима Селтиксима и уз додатак Милвоки бакса постаје још удаљенији од средње класе. Самим тим, борба за позиције и предност домаћег терена биће изузетно важни.

 Дончић коначно МВП?

Американци од 2019. године немају добитника најзначајнијег индивидуалног признања у свету кошарке. О надмоћи интернационалаца се годинама уназад прича и пише, а по свему је извесно да ће и наредне сезоне бити исто стање. Љубитељи кошарке на овим просторима, па и читавог „старог континента“ славе тријумф овдашње школе кошарке над америчким индивидуализмом кроз МВП звања и титуле Јаниса Адетокумба и Николе Јокића. Камерунац Џоел Ембид, „де факто“ странац, плод је афричког порекла и колеџ система, тако да је далеко од љубимца за Европљане. Притом, нисмо ни стигли да говоримо о његовом понашању и одлукама.

Чека се Лукино крунисање. Све што може, Словенац је урадио – од рукија сезоне, ол-стара, првака Запада, учесника НБА финала. Тек му је 25 година, а већ се стиче утисак да је ред да коначно добије МВП признање. Годинама уназад уписује нестварне бројке, бележи антологијске партије и чини спектакуларне потезе. Магични Лука је претходне сезоне био надомак трипл-дабл просека са 30 поена по мечу, али му поред Јокића није било суђено. Уколико буде иоле близу тих бројки уз пропратну добру позицију Даласу на табели, Лука ће у рукама држати трофеј именован по Мајклу Џордану.

Отац и син под будним оком донедавног подкастера

За промену, у Холивуду ћемо имати једну сапуницу ван филмских и серијских сетова, али свакако под рефлекторима. Радња прати оца Леброна и сина Бронија у потпуно новој улози саиграча. „Патер фамилијас“ је испунио давну жељу, дочекавши да дели свлачионицу са сином. Брони je биран са 55. места у једном од најслабијих драфтова током новог миленијума, што значи да ће морати прилично да се помучи за свој статус. Позиција оца као једне најутицајнијих особа у лиги неспорно значајно олакшава/отежава ситуацију. Као што је Муфаса наследнику Симби објашњавао животне лекције гледајући ка хоризонту, тако ће и „Краљ“ у редовима Лејкерса делити лекције комбиновањем улоге оца, саиграча, лидера екипе и кошаркашке легенде.

Шта је потребно да постане тренер Лејкерса? У случају Џеј Џеј Редика је то седељка са Леброном. Прецизније, серијал размене мишљења и готово академског дискутовања о тактичким замислима. Редик је остварио сан бившег кошаркаша – да постане успешан подкастер. Убрзо је остварио и сан сваког подкастера – да постане први тренер.

Доскора класни шутер одушевљавао је кошаркашко мњење истачаним оком за детаље, презентацијом идеја и духовитим доскочицама, нагло стекавши позицију међу најпраћенијим кошаркашким подкастима. Доношење одлука покрај аут линије и руковођење свлачионицом су потпуно нови залогај за Џеј Џеја.

Вембањама постаје ол-стар

После свега приказаног прве године, Француз је ставио до знања свима да се и он нешто пита у НБА лиги. Виктору је само небо граница, а димензије и таленат су довољни да га може дохватити. Уколико не буде никаквих повреда, Вембањама ће бити сигуран учесник ол-стара, као и борац за звање најбољег дефанзивца НБА лиге.

Спарси су учинили добар потез потписом Криса Пола, омогућивши да велики зналац у позним годинама допринесе кроз менторство и асистенције развоју нове суперзвезде. Остатак екипе Сан Антонија је мршавог квалитета и у најбољем случају могу упасти у плеј-ин као девети или десети. Као што Торонто чини са Скотијем Барнсом, тако и Спарси улажу у формирање Вембањаме у владара игре под обручима. На Вембију је да покаже лидерство, да парира најбољима у директним дуелима и доноси Спарсима победе у тесним завршницама.

Млађи нараштаји бране част САД

Злату се у сјај не гледа, нарочито олимпијском. Међутим, било је евидентно да су “дрим-тим“ носили ветерани Џејмс, Кари и Дурент. Потезале су се дискусије у спортским медијима о квалитету млађих играча, пре свега Џејсона Тејтума, Ентонија Едвардса и Тајриса Халибуртона. Овај тројац после врхунских сезона мора да се докаже америчкој публици, којој је досадила надмоћ интернационалаца у њиховој игри, те да угрози вршњаке рођене ван граница САД.

Потпуна глорификација Џејсона Тејтума онемогућена је захваљујући њерговом саиграчу Џејелну Брауну, МВП-у конференцијског и великог финала. Постоји приличан број Џејсонових критичара, који оспоравају капацитет за лидерство и преузимање неспорне главне улоге у кошаркашком свету.

Каријерни пут Ентонија Едвардса иде у складу са ореолом првог пика. Водио је Минесоту до другог финала конференције у историји франшизе, има жар, таленат, атлетику, харизму звезде, само је потребан континуитет личних бројки и тимских успеха. Едвардс је играч због ког се купује карта више кад „вучији чопор“ дође у град.

Коловођа Пејсерса Тајрис Халибуртон бриљирао је на почетку претходне сезоне, предводивши ултрабрзу екипу. Нагли пад форме и повреде, нарочито у плеј-офу, су налик упасивљеном блоку у одбојци онемогућили Тајрису улазак у најужи круг МВП кандидата. Индијана је потпуно други тим без своје прве звезде, а на Халибуртону је да „нападне“ звање најбољег плејмејкера у лиги и МВП звање.

Џамал Мари коначно ол-стар?

Рећи да најбољи играч Денвер нагетса на спољним позицијама Џамал Мари разочарао партијама за Канаду у Паризу може да се сматра и еуфемизмом. Јасно је да је он придошлица у утврђену ротацију са Гилџес-Александером, Дортом и Бруксом, али таворење на клупи и око три поена по мечу су испод сваког нивоа за играча Џамаловог калибра. Јокићев главни саиграч, нарочито у непогрешивом пик енд ролу, под притиском је да залечи велику бољку звану неконстантност. Денверу не преостаје много времена за титулу са овим саставом, а Мари је искористио прилику да продужи четворогодишњи уговор од 208 милиона долара и да бар још годину дана буде у Колораду.

Давао је важне кошеве, пратио Јокића у важним дуелима на путу до титуле, али је имао и „зидарске“ партије са довољно „цигли“ да се сагради нова „Бол арена“. Денверу је потребан Мари у најбољем светлу уколико мисле да се поново домогну финале. На врхунцу својих могућности, Канађанин је апсолутно на ол-стар нивоу. Уколико не испоручи бројке и утицај у складу са платом, састанци руководства током лета биће другачије вођени.

„Громови“ нек одјекују још јаче

Ах, млади Оклахома сити тандери, тако талентовани, полетни, спремни да преузму примат у лиги и докажу да су тим будућности. Та будућност је сад. Стигла је. Тандери су у фото-финишу заузели прво место Запада, захваљујућу бољој кош разлици у односу на Денвер са идентичних 57 победа. Домогли су се полуфинала Запада, где су им стали на пут Далас маверикси.

Гордон Хејворд није допринео много као ветеран, да би се затим пензионисао по завршетку сезоне. Ослободило се довољно места за два врло значајна потписа – дефанзивни махер Алекс Карусо уноси додатни интензитет у одбрани, Ајзеа Хартенштајн је доведен из Њујорка као поуздани играч улоге на вишим позицијама. Шеј Гилџес-Александер, Чет Холмгрен, Лу Дорт, Џејлен Вилијамс и остали пикирају на врх Запада и продор бар до финала конференције.

Лилардова последња прилика са Баксима?

Пред Демијаном Лилардом је последња година уговора потписаног са Портландом 2021. године и током лета ће моћи да искористи опцију продужетка уговора на још две године са Баксима. Потез Милвокија на „све или ништа“ исплатиће се једино новом титулом, првом за Дејма, другом за Адетокумба, трећом за Баксе. Лилард и Адетокумбо уписали су прву годину дељења свлачионице и терена за собом. Повреде овог тандема припремиле су терен за пролазак ниже пласиране Индијане у другу рунду Истока.

Ударни тандем Милвокија мора подједнако да обрати пажњу да своје здравље са фокусом на доигравање. Цео тим мора и тренер Док Риверс су у мисији да се прикупи што више победа без велике потрошње две суперзвезде. На њима је да засијају кад је најпотребније.

Чекајући Ленарда

Каријера Каваја Ленарда је једна од најчуднијих у историји НБА лиге. Клиперси се опет уздају у њега, грицкају се нокти, пале се свеће за његово здравље, а особље вероватно пази на тајминг његовог доласка у халу како би обрисани под био довољно сув, јер га један погрешан корак дели од пензије.

Кавај се после три године вратио међу ол-стар учеснике, бележећи 23,7 поена и лично најбољих 34,4 минута на паркету за 68 минута одиграних утакмица регуларне сезоне. Нема да фали, повреда следи! Већ после две утакмице прве рунде, Клиперси су морали да се сналазе без „Канџе“. Затим је склоњен и из „дрим-тима“. Логика каже да је то више одмора, више времена за повратак у форму. Управо супротно! Најсвежије информације говоре да ко зна кад ће се опет вратити на терен због проблема са коленом. Лепше је са Кавајем, али су се Клиперси навикли да га нема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *