Србија ће играти Европско првенство – и шта сада? 2.0


Тражити од некога да прича о утакмицама фудбалске репрезентације Србије некада изгледа као да тражите од некога, ко је провео неколико дана гледајући у бели зид, да коментарише то што је видео? Или, пак, шта се променило са протоком времена? Мало тога, зар не? А и није било превише занимљиво…

Србија има изразито талентоване фудбалере. Њих је много више од оних двадесетак који играју у репрезентацији. Има их у свакој старосној категорији и биће их, делује, увек. Просто, фудбалери са ових простора су веома, веома талентовани. На исти начин на који су то и они који се баве осталим спортским играма, била то кошарка или ватерполо или ма шта.

Али шта ми радимо с тим? „Ми“ у овом случају смо струка, ближа или даља фудбалска јавност, па чак и они који су тек овлаш, понекад, погледали неку утакмицу.

Поновићемо се. Мали је ризик да будемо монотони и досадни, ако можемо да говоримо о нечему подоста важном. Фудбал се развија константно и онај ко на тренутак скрене поглед са његовог тока од себе прави аутсајдера. Да, управо аутсајдера. Јер то је селекција која прими девет голова у групној фази Мундијала.

Шта је то „српски фудбал“? Како ми играмо, како конципирамо своје екипе, како обучавамо и тренирамо своје фудбалере?

Ове седмице, у којој са пуним правом славимо велики успех, добили смо две лекције. Једну од Белгију, а другу од Бугарске. Да, од Бугарске…

Белгија нам је показала моћ фудбалске организације и, из њега извученог, сјајног плана утакмице. Србије се није адекватно адаптирала на то што је Белгија пред њу ставила.

Против Бугарске је било добро до одређеног момента. Онда је Бугарска урадила оно што Србија није против Белгије – модификовала је свој приступ. Умало није победила Србију.

То је правац у коме фудбал иде, из мање организованог ка више организованом фудбалу. Фудбалери само у овом другу фудбалу просперирају и напредују. Ми не дозвољавамо нашим фудбалерима да просперирају колико то, објективно, могу.

Постоји прича о кувару који је желео да направи јаја. Узео је картон јаја и снажно га бацио у зид (ако баш желите, то може да буде онај исти зид с почетка приче). Сва јаја су се разбила, осим једног. Поносно, кувар је прихватио да систем функционише, и он ће направити омлет.

Али имао је десет јаја, могао је да направи неколико омлета, повикаћете у глас. Без обзира на Бу… пардон, тај један омлет, могло је много више и боље.

Фудбалска селекција Србије може много више и боље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *