SVE JOJ DUGUJE! OVA ŽENA je „krivac“ za METEORSKI USPON Novaka Đokovića! „DOBRI ANĐELE, HVALA TI…“


Novak Đoković, najbolji teniser u istoriji „belog sporta“, prošao je trnovit put od dečaka iz ratom razorene zemlje do titule GOAT. Iako bilo naznaka da može da dosegne ove visine, postojala je bojazan da li će naići na nepremostive prepreke…

Međutim, jedna žena je verovala! U pitanju je, naravno, Jelena Genčić koja je bila svesna Noletovog talenta i bila je njegov prvi teniski trener. A, ko je žena kojoj Đoković sve duguje? 

Jelena Genčić rođena je 9. oktobra 1936. u Beogradu i bila je jedno od sedmoro dece u bogatoj porodici. Njen deda Lazar bio je prvi hirurg u Srbiji, a njegov brat ministar unutrašnjih poslova u Vladi Nikole Pašića. Uz sport, najviše je volela rad na televiziji na kojoj je provela 45 godina kao asistent režije i režiser. Kao savezni kapiten Jugoslavije svih ženskih teniskih reprezentacija, osvojila je četvrto mesto na Federejšn kupu u Sao Paulu, dok se u otaždbini okirila sa čak 32 titule.

Retki su oni koji imaju potencijal da budu šampioni, ja sam samo za Moniku Seleš i za Novaka Đokovića mogla da kažem da će biti u vrhu. Treba da imate nešto u sebi, a to se oseti – rekla je svojevremeno Jelena Genčić.

Dok je bio mali zajedno smo sanjali kako podiže pehar na Vimbldonu, jer je to Meka tenisa. I zato mi je najveća želja da ga vidim sa tim peharom – rekla je ona.

U junu 2011. godine želja joj se ostvarila pošto je Đoković podigao svoj prvi trofej na Vimbldonu.

Znala sam da će biti šampion. Bilo mi je potpuno jasno. Bio je ozbiljan, savestan i nadasve talentovan. Radili smo krvnički, ali smo se i igrali. Njegov idol bio je Pit Sampras, hteo je i Edbergov servis i volej, kao i Agasijev agresivni forhend. Mislim da njegove imitacije načina igre drugih tenisera, koje danas publika toliko voli, potiču iz tog doba – prisetila se jednom prilikom za „Vreme“, da bi Đoković godinama kasnije doneo pehar Vimbldona u kuću Jelene Genčić.

Foto: printscreen/youtube.com/Agape

Jelena Genčić i Nole

Uskoro, 1. juna 2024. navršava se 11 godina od njene smrti, a ovom prilikom vas podsećamo na emotivno pismo Novaka Đokovića upućeno Genčićevoj. Pismo je na komemoraciji pročitala Noletova majka Dijana.

– Draga moja Jelena, beskrajno sam tužan jer se danas opraštam od tebe. U životu si me pripremala za mnoge situacije, za pobede, za trijumfe, za naše trofeje, ali za naš rastanak potpuno sam nespreman. Opraštam se od tebe beskrajno tužan što ne mogu da te ispratim. Znam da bi se ljutila da odustanem i umanjim šansu da ispunim i ovu poslednju nasu želju, da osvojim Rolan Garos – naveo je Đoković i zahvalio se Jeleni što je verovala u njega od prvog dana:

– Hvala ti na strpljenju, na ogromnoj ljubavi. Hvala ti na svakodnevnoj podršci, na savetima koje pamtim, na toplim rečima koje su uvek nosile neku vanrednu poruku. Znaš, da sam ih sve upamtio i da se tvojih pravila uvek držim. Naš poslednji razgovor, pre dve nedelje nije ukazivao da nesto nije u redu. Tužan sam jer si se i tada trudila da me oslobodiš bilo kakvih briga i uveravala me da je sve u redu, da si u bolnici jer je rutinska kontrola, da ne brinem nego da pobeđujem – napisao je Đoković.

Na kraju je poručio da će Genčićeva uvek imati posebno mesto u njegovom životu.

Bila si dobri anđeo. I kad si me trenirala i kasnije – gde god da sam bio osećao sam tvoju podršku. Iskrenu. Snaznu. Bezrezervnu. Ostavila si neizbrisiv trag u našem tenisu. Dužni smo ti svi koji smo danas sa reketom u ruci. Obećavam ti da ću se potruditi da tvoje ime prenesem na buduće generacije i da tvoj duh vecno bude prisutan na teniskim terenima – poručio je Đoković.

BONUS VIDEO

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *