Уефа покренула дисциплински поступак против ФС Хрватске због расизма и дискриминације


Поступак је покренут јер је међу хрватским навијачима неколико пута истакнута застава са усташким симболима.

<!—->“Посматрач организације “Фаре“ поднео је извештај делегату утакмице у којем је навео да је у сектору са хрватским навијачима примећен појединац, који је неколико пута истакао заставу са усташким обележјима. Уефа је због тог инцидента покренула дисциплински поступак против ХНС-а“, саопштио је данас Фудбалски савез Хрватске.

Хрватски савез је под условном казном због недоличног понашања навијача на финалном турниру Лиге нација.

У саопштењу се додаје да би нова дисциплинска мера потенцијално значила да хрватска репрезентација један меч одигра без присуства навијача.

„Служба обезбеђења приметила је крајем првог полувремена меча са Летонијом две особе које држе недозвољену заставу, издвојила их и предала полицијским службеницима, као и наведену заставу“, наводи се у саопштењу ХНС-а.

Хрватска је осмог септембра у Ријеци победила Летонију 5:0. Налази на првом месту на табели Групе Д квалификација за Европско првенство са 10 бодова.

„Нажалост, три појединца била су довољна да покваре предивну слику са Рујевице где су наши навијачи били беспрекорни, што је видљиво у извештају који није имао замерке на понашање навијача“, изјавио је данас Јурица Јурјевић, који је задужен за безбедност у ХНС-у.

У хрватском савезу се надају да неће бити нове казне због дешавања на мечу са Летонијом.

„Учинићемо све да у овом поступку уверимо УЕФУ да због понашања тројице појединаца не би требало да буду кажњени све навијаче и нашу репрезентацију. Хрватска држава ће одговарајуће да процесуира случај и да пошаље снажну поруку да је такво понашање и величање усташког покрета у модерној Хрватској апсолутно неприхватљиво и строго кажњиво“, додао је Јурјевић.

Хрватска ће наредни меч у квалификацијама за Европско првенство 2024. одиграти 12. октобра у Осијеку против Турске, а тај дуел би могао да одлучи ко ће заузети прво место у групи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *