VRTOGLAVE CIFRE: Junajted izdvaja bogatstvo na PLATE FUDBALERA!


Novac igra veoma važnu ulogu u svetu fudbala, to je nepobitna činjenica. Međutim, da li zaista novac garantuje uspeh? U slučaju Mančester junajteda, očigledno je da ne. Iako je klub sa najvećim godišnjim troškovima za plate fudbalera, trenutno se nalaze na tek osmom mestu na tabeli. Ovo je samo jedan od pokazatelja da novac nije jedini faktor koji utiče na uspeh u Premijer ligi.

Pravilo da svako može da pobedi svakoga, koje je nekada važilo u ovoj ligi, danas je sve manje prisutno. Jaz između bogatih i manje bogatih klubova sve više se uvećava, a siromašnih klubova gotovo da i nema u najjačoj ligi sveta. Ovo se može videti i kroz ovogodišnji „salary cap“, koji predstavlja maksimalnu sumu novca koju klubovi mogu da izdvoje za plate fudbalera tokom sezone 2023/24. I dok bi se očekivalo da je na vrhu ove liste Mančester siti, iznenađujuće je da je prvi Mančester junajted, sa godišnjim troškovima od preko 200 miliona funti. Ovo je čak 60 puta više od poslednjeplasiranog Lutona.

Međutim, ovo nije jedina zanimljiva činjenica koju donosi ova lista. Na drugom mestu nalazi se Mančester siti, sa svega nekoliko miliona funti manje od gradskog rivala, dok je treće mesto zauzeo Arsenal. Što se tiče Liverpula, iako se nalaze na četvrtom mestu, njihovi godišnji troškovi za plate su manji od većine klubova na ovoj listi, što pokazuje da novac nije presudan faktor u njihovom uspehu.

Još jedna zanimljiva činjenica je da je najplaćeniji igrač Premijer lige Kevin De Brujne iz Mančester sitija, ali se očekuje da će uskoro napustiti klub zbog čestih povreda. Ovo bi moglo da dovede do promene na vrhu liste najplaćenijih igrača.

Na kraju, možemo reći da novac igra važnu ulogu u fudbalu, ali nije jedini faktor koji utiče na uspeh u Premijerligi. I dok klubovi kao što su Mančester junajted i Mančester siti troše ogromne sume novca na plate fudbalera, to im ne garantuje mesto na vrhu tabele. Uostalom, još jedna zanimljiva činjenica je da su klubovi poput Brentforda i Brajtona, sa mnogo manjim budžetima, trenutno ispred Mančester junajteda na tabeli.

Kompletna lista plata premijerligaških klubova: 

1. Mančester junajted – 200.996.000 funti

2. Mančester siti – 192.712.000 funti

3. Arsenal – 155.896.000 funtiОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *