ŽARKO PASPALJ HITNO PRIMLJEN U BOLNICU


Košarkaška legenda i trofejni reprezentativac nekadašnje Jugoslavije, Žarko Paspalj hitno je hospitalizovan.

Kako Sportal saznaje, Žarkovo stanje je stabilno.

Paspalj je posle podneva hitno primljen u bolnicu, ali doktori su uspeli da stabilizuju njegovo stanje i sada je dobro. 

Još se ne zna tačno šta je uzrokovalo problem, ali najverovatnije  je aritmija, pošto je poznati košarkaš već imao problema sa srcem

Podsetimo, Paspalj je 2001. prve godine pretrpeo je infarkt miokarda donjeg dela srca dok je sa prijateljima igrao mali fudbal.

Foto: Starsport

Žarko Paspalj

 

Žarko Paspalj bio je kapiten čuvene generacije košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja se spektakularno vratila na veliku scenu i osvojila zlato na Evropskom prvenstvu 1995. godine. Igrao je Paspalj i u Atlanti naredne godine kada je osvojeno srebro na Olimpijskim igrama, a onda je postao najveća podrška nekadašnjim saigračima. On je u godinama koje su usledile više puta vodio mnogo važnije bitke za život.

Upravo tih trenutaka se Paspalj nerado seća, ali ne odbija da o njima govori kako bi ljudi shvatili kako u tim situacijama ostati pribran. Pritom Žarko prvi infarkt doživeo u 35. godini, dok se još uvek aktivno bavio košarkom.

Meni se to desilo na sportu i generalno, meni se uvek i dešavalo na sportu, šta god to značilo, sport, može da bude i fudbal, tako smo i počeli, tako smo završili na kraju. Osetiš ipak nešto što nije uobičajeno, znači krene grebanje po, recimo, grudima, neke neprijatne nelagodnosti, neko znojenje, mimo sportskog, teško je to prepoznati i onako, što bih ja rekao, mala snaga, ali nije uobičajena mala snaga, nije umor, nego nešto potpuno drugačije. E sad, kako čovek to da prepozna, ja, svakako, nisam – rekao je Paspalj svojevremeno za RTS Ordinaciju.

Nedugo zatim, dok je bio u Grčkoj, imao je ozbiljnije reakcije i klasične znake srčanog udara. Kaže da je imao sreću da su ga brzo prebacili u bolnicu i da nije odmah znao da je u pitanju srčani udar, ali da je znao da se nešto ozbiljno dešava sa srcem.

Konstatovali su šta su konstatovali, srčani udar, jednostavno sam proveo nekih, ne mogu više ni da se setim, sedam, osam, deset dana u bolnici. Uradili su šta su kako to ide kad se takva situacija desi – dodao je Paspalj i naveo kako je nastavio da se bavi košarkom iako mu je bilo zabranjeno:

 Prihvatanje da se nešto toliko ozbiljno dešava išlo mi je jako teško. Inače, ta karakterna osobina koja se zove tvrdoglavost, koja mi je mnogo pomogla u sportu, u ovom slučaju je bila krajnje kontraproduktivna. Toliko je toga bilo, vrlo je bitno da se dešavalo uvek kada je sport u pitanju i sad malo po malo, svaki put kad se desi srčani udar, srce doživljava i neke šokove i ožiljke i samim tim malo po malo slabi.

Bivši sportista kaže da nije brinuo o tome da li se može desiti nešto još opasnije.

Nisam imao strah. Opet nešto po terenu, bacali lopte i onda mi se desila, verovatno, najgora epizoda. To se zove ventrikularna tahikardija i samo mogu da zahvalim Bogu koliko su me brzo prevezli sa Kalemegdana u Urgentni centar da preživim – opisao je Žarko drugi srčanu udar.

Moždani udar desio mu se u Americi.

Jedno jutro, odnosno pred jutro, probudim se, neki mi je čudan osećaj, da ne kažem, nije mi baš svejedno, još uvek ne kapiram, još uvek mi nije jasno šta se dešava, ali shvatam da se nešto dešava. Budim se posle nekoliko sati spavanja, već tad vidim da mi nije nešto u redu sa rukama, malo se teže oblačim i u tom momentu shvatam da ne mogu da pričam, jednostavno priča mi se ugasila – opisao je Paspalj.

Kako je dodao, nekako se obukao i sišao da popije kafu u baru hotela gde definitivno shvata da ima moždani udar i poziva prijatelja kome uspeva da izgovori samo „šlog“ (Stroke na engleskom). Ubrzo stiže hitna pomoć i Paspalj u bolnici saznaje da je doživeo moždani udar koji je uticao na govor, na levu ruku i na levu nogu koje nije mogao da pomeri. Govor mu se vratio posle dva meseca uz pomoć logopeda, a za ruku i nogu kaže da sada funkcionišu, ali da osećaj u ruci i nozi nikada neće biti isti.

 –Da je bilo neprijatno, bilo je krajnje neprijatno, ali prođe, prođe na kraju krajeva, nastaviš da živiš, vratiš se nekim okolnostima, trudiš se opet da budeš agilan, nešto da radiš, da sređuješ dvorište. Nema više lopte. Moraš da se okupiraš, jednostavno i da si negde zadovoljan kad nešto uradiš što je dobro i što je lepo. Od vrhunskog košarkaša postao sam vrhunski baštovan – rekao je Paspalj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEOОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *